Csobolyó Néptánc Együttes, Győrújbarát
H - 9081 Győrújbarát, Liszt Ferenc utca 18. | Telefon: 96 / 564 - 555 - Email: info@csobolyote.hu
2020. június
keszecsüszova
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Részletek

Krónika

A kezdetek
A győrújbaráti általános iskolában 1991 nyarán egy néptánc szakkör indítását tervezték, az önkormányzat képviselője, Sulyok Gyula keresett meg engem és feleségemet, hogy vállaljuk el ezt a feladatot. Az iskola akkori igazgatójával, Turbók Arnold Bertalannal történt egyeztetés és előkészítés után, október elején elkezdődhetett a munka mintegy 23-25 gyermek részvételével. A szakkör elindulását Fülöp Imre, akkori polgármester is örömmel vette tudomásul. November vége felé feleségem segítségével nevet választottunk a csoportnak, s immár ténylegesen kezdetét vette a Csobolyó története, amelyet, mint krónikás, ezúton szeretnék megosztani a kedves olvasóval.
A próbáknak az iskola aulája adott otthont heti két alkalommal. Karácsonykor már az első fellépését ünnepelhette a szakkör - illetve immár a Csobolyó - a régi kultúrotthonban, a győri Aranymálinkó részvételével. Erről szerencsére egy videó felvételt is sikerült megőrizni.

1992-ben Húsvétkor a fiúk először mentek együtt locsolni népi viseletben. Ez a hagyomány azóta is töretlen. Mivel a csoport létszáma a tanév végére sem csökkent, elkészülhettek az első igazi koreográfiák, a „Kalocsai Táncok" és a „Somogyi gyermekjátékok és seprűtánc". Május 23-án mindkettőt telt ház előtt mutathatta be az együttes Győrött, a Bartók Béla Megyei Művelődési Központban, az Aranymálinkó „Hazatérés" című műsorán. Törökné Kósa Zsuzsa jóvoltából addigra már elkészültek az első ruhák, s a fiúk a falu lakosai által adományozott csizmákat viselték büszkén a fellépéseken. Július 4-én a Kisalföld táncegyüttes műsorán szintén a BBMMK-ban az „Uccu vászon tarisznya" című somogyi koreográfia szerepelt a Csobolyótól. Ebben az évben rendezett a falu először szüreti felvonulást és bált, melynek aktív részese volt az együttes.

1993-ban két újabb oktató is érkezett az együtteshez, Putz Katlin és Bognárné Katona Csilla, és ez volt az az év, mely meghozta az első országos sikert. Az Elek György - Kerék Anikó páros a komáromi selejtezőből a Szarvasi Országos Gyermek Szólótánc Verseny döntőjébe jutott. Itt Elek Györgyöt a zsűri a különdíjra érdemesek közé sorolta, így a páros a verseny vasárnapi gáláján is felléphetett. A nyár elején a frissen felavatott sportcsarnok - sajnos hosszabb huzavona és konfliktusok után - adott helyet egy nagyszerű néptánc gálának, melyet Kiss János, a Győri Balett igazgatója nyitott meg. A fellépők között voltak az Állami Néptáncegyüttes táncosai, a Kisalföld Táncegyüttes és a Dűvő zenekar, amely a Csobolyót is kísérte. A műsor díszvendége Dr. Timaffy László néprajzkutató volt, aki a Kisalföld napilapnak így nyilatkozott: „ Nemcsak azoknak örül a szíve akik járják, hanem akik nézik is. Érződik, hogy a tudást itt szív adja át szívnek, és erre csak az képes, aki maga is megéli."
A szüreti bálon a magyar Bényi Hagyományőrző Egyesület volt a vendég Szlovákiából, a Garam völgyéből. A rendezvényt a Téti Fúvószenekar fellépése is színesítette. A hangulat kitűnő volt, a műsor végén a vastaps sem maradt el. Ekkor kapott az együttes az önkormányzattól egy igazi fából készült csobolyót, melyet a mai napig őriz a táncház nagyobbik próbatermében. Karácsonykor, Timaffy Laci bácsi gyűjtéséből származó szigetközi betlehemessel járták a gyerekek a házakat, felidézve ezt a szép népszokást. Az ének, a tánc és a színjáték igazi karácsonyi hangulatot varázsolt a családok otthonaiba.

1994 egyik legfontosabb eseménye az első Győrújbaráti Nemzetközi Néptánc Fesztivál volt. Ennek a sportcsarnok adott otthont július elején. Egy nagyon színvonalas spanyol együttesnek és a Lublinból érkezett lengyel KOS tánccsoportnak tapsolhatott a közönség a hazaiak mellett. A KOS majd egy héten át az együttes vendége volt a faluban. A sors úgy hozta, hogy nemsokára viszontláthatta egymást a két csoport a Lublini Nemzetközi Néptánc Fesztiválon, ahol 15 együttes vendégeskedett még a barátiakon kívül. A fellépők szinte a világ minden tájáról érkeztek oda, többek közt Japánból, Izraelből, Szardíniáról, Litvániából, Szlovákiából, Franciaországból. A Csobolyó az orvosi egyetem tánccsoportjának vendége volt. A rendezők először megijedtek az aprócska táncosok láttán, de a fellépések bizonyították, félelmük alaptalan volt.
„A táncokat előadó 10-15 éves lányok és fiúk úgy mozogtak a színpadon, mintha már 5-10 éve együtt táncolnának" nyilatkozták a lengyel szakemberek.
Két egyetemista a fesztivál alatt kötött házasságot, és a városházára az együttest is meghívták. A fiatalok gyönyörűek, az élmény pedig felejthetetlen volt.
A siker persze a színpadon sem maradt el, így az utolsó napi gálaest műsorát már Győrújbarát zárhatta. A vendéglátók könnyes szemmel ölelgették búcsúzáskor a kis magyar táncosokat.

Sajnos a sikereknek nem mindenki örült igazán, s az együttes sorsa a hazaérkezés után két hónappal majdnem megpecsételődött. Szerencsére a szülők összefogtak, és a Csobolyón kívülről is érkezett segítség Németh Endre és Dr. Szabó Antal képviselőktől. A munka egy rövid leállás után újra folytatódhatott. Ettől kezdve első munkaközösségi vezetőként Dávid Gyuláné Erika segítette az együttes munkáját, és fogta össze a szülőket, akik közül a Perlaki házaspár, Horváth Károly, Németh Ferenc, Varga Zoltán és persze mások is még jó néhány éven át meghatározták az együttes életét. Az önkormányzat részéről Dr. Svejkovszky Ferenc minden segítséget megadva koordinálta az együttműködést.

1995 ismét a szólótáncosok sikereivel kezdődött. A Pintér Balázs és Pintér Zsuzsa páros egészen a szarvasi döntőig menetelt, és ott ezúttal már mindketten különdíjat kaptak. Batyu (Farkas Zoltán) a zsűri elnöke a gála után azt mondta Balázsnak: „Ezen a versenyen te voltál a legnagyobb élmény számomra, gratulálok" Balázs pedig engem kérdezett meg: „Géza bácsi, ugye ez nem a legnagyobb díj, amit itt kapni lehet?" „Nem Balázs, az a bokréta. De azért nagyon büszke lehetsz erre is" válaszoltam. „Akkor én két év múlva visszajövök" zárta le a beszélgetést Bubu. (Ez Balázs beceneve) S így is lett!
A húsvéti locsolóbál helyett ebben az évben pünkösdi bált rendezett az együttes májusfadöntéssel, fergeteges hangulattal és persze műsorral. Legemlékezetesebb a szülők üveges tánca volt.
A második nemzetközi fesztiválon egy görög és két lengyel csoport volt a vendég. A lengyel csoportok egyike a Piroska nevet viselte, és meglepetésre magyar néptáncot táncolt. A közönség nagy tapssal jutalmazta őket.
Az évet egy fantasztikus turné tette még szebbé. Szardínia szigetén Tempio Pausanie várta a Csobolyót. Lengyelekkel, spanyolokkal és udmurtokkal (Kaukázus környéki népcsoport, távoli rokonaink) együtt teltek a fellépések és a felejthetetlen hangulatú étkezések. Az egész rendezvény egy igazi latin hangulatú fiesztához hasonlított. A fesztivál szépe a magyar Horváth Viola lett, s erre nagyon büszke volt a csoport. Mintegy hetven baráti lakos adományai fedezték az útiköltség egy jelentős részét. Így tudtak eljutni baráti gyerekek ebbe a szép kis városba erre a csodálatos fesztiválra.

A függetlenség

1996 fontos eseménye volt mikor a Csobolyó megkapta használatra a Liszt Ferenc u. 18 alatti ingatlant. Az épület már a háború előtt is iskola volt, és 1945 után még sokáig így funkcionált. Az új iskola megépültével azonban egyre kevésbé volt rá szükség. Később átmenetileg konyhaként és étkezdeként működött, végül itallerakatnak bérelték az önkormányzattól. Állapota 1996-ra már látványosan leromlott.
A Csobolyó ekkorra kinőtte az egyszerű szakkör kereteit, s ez egyre több nézeteltérést okozott az iskola akkori vezetésével. A létszám folyamatosan növekedett, és az együttes az önállóságának megőrzése érdekében úgy döntött, megkéri az önkormányzatot, hogy a régi már-már romos iskolaépületet engedje át tartós használatra a felújításért, és karbantartásért cserébe. Két és fél hónap megfeszített munka után június 15-én már ott díszelgett a homlokzaton Várady Balázs által tervezett embléma. Az avató ünnepségen Fülöp Imre polgármester átvágta a nemzeti színű szalagot, ezzel átadva az akkora már táncházként megújult épületet a gyerekeknek és szülőknek. Az oktatás és a gyermekzsivaj ismét visszaköltözhetett az ódon falak közé. Szük Ödön elkészítette az épület előtt és annak udvarán az első művészi értékű képeket az együttesről.
A táncház évről évre szépülve a falu jellegzetessége és dísze lett. A megújult épület és a csobolyó embléma jelezte, ismét jó kezekbe került a régi iskola.
Július 5-én a harmadik nemzetközi néptánc fesztiválon ukrán és olasz együttesnek tapsolhattak a barátiak a sportcsarnokban. A szőnyegterítés, székpakolás már megszokott rituáléjává vált ennek a rendezvénynek, melyen kicsik és nagyok, táncosok és szülők segédkeztek rendszeresen. A vastaps és a siker nemcsak a táncot, de ezt a munkát is visszaigazolta.
A nyarat egy dél-olaszországi turné koronázta meg, Lagopesole vendégei voltak a barátiak. A sok fellépés mellett jutott idő arra is, hogy az együttes megnézhesse Rómát és a Vatikánt, Pompeit és Matérát, sőt az olasz csizma talpánál még egy tengeri fürdőzés is belefért az időbe. Pihenésről persze szó sem lehetett, mert készülni kellet az ötéves jubileumi előadásra.
A BBMMK nézőtere november harmincadikán zsúfolásig megtelt. Ezúttal egész estét betöltő jubileumi műsort adott az akkora már közel 85 tagot számláló Csobolyó. Putz Katalin aki előző évben elköszönt az együttestől, és mint asszisztens működött a Kisalföld együttesnél, most újra visszatért a csoporthoz. Távolléte alatt Bodor Nóra segített a lányoknál. Különösen nagy sikert aratott a műsor második része a „Kis magyar rapszódia „, mely nem titkoltan a szülőknek szólt. A műsorról szerencsére három kamerával egy profi videó felvétel is készült, melyet aztán a faluban azóta többször, és sokan megnézhettek.

1997. A húsvéti locsolás nem maradt el ebben az évben sem, csakúgy mint a májusfa állítás, és a szüreti bál. Tavasszal Pintér Balázs - ahogy ígérte - indult a szólótánc fesztiválon és tatai válogatóról ismét a döntőbe jutott. Ezúttal Király Genovéva volt a párja a sikerben. Ugyanezen a versenyen fiú szólóban Klauz Balázs szintén kivívta a döntőbe jutást. A gálán június 8-án végül Bubu is átvehette a hőn áhított bokrétát, Genovéva hajába pedig belekötötték a legjobbaknak járó pántlikát. A rábaközi táncokért ugyanez a páros még egy különdíjat is kapott, amelyet a zsűri nevében Palenik József adott át.
Július 3-tól-13-ig miközben a kisebbek állták a sarat a nemzetközi néptánc fesztiválon idehaza, a nagyok Angliában turnéztak. Az utazás költségének jelentős részét Nagy Ottó jóvoltából az IHH nyelviskola fizette. Ismét sokan segítettek a faluból, sőt még a Kisalföld napilap is szponzorálta a turnét. Stamford városával és az angliai vidék életével csakhamar megismerkedett az együttes. Ellátogattak Londonba is, és a Trafalgár téren egy rövid bemutatót tartottak az odalátogató turistáknak. Medei Erika kísérő tette még emlékezetesebbé ezt a turnét, akinek helyismerete és kapcsolatteremtő képessége segített összebarátkozni az ottaniakkal. A siker így aztán a fellépéseken sem maradt el.
Bizonyítékul álljon itt Mrs. Kathleen Knipe levelének egy részlete, aki nézőnk volt ezen a műsoron. Írását az egyik ottani napilap is leközölte: „ A fiatal 12-18 év közötti táncosok rendkívül képzettek. A kosztümök melyek a magyar kultúrát is jelképezik nagyon színesek. De az a lendület és energia, ahogy táncaikat bemutatták, szinte hihetetlennek tűnt számomra. Vesztesnek érezheti magát, aki nem látta műsorukat."

1998. Az év elején Pintér Balázs és Király Genovéva meghívást kapott a legjobbakat felvonultató Néptánc Antológiára, ahol a budapesti Erkel színházban mutathatták be tudásukat. Márciusban a sokorói kistérség műsorain szerepelt az együttes. Azért a locsolás nem maradt el ebben az évben sem. A Kisalföld fotóján az összebújó lányokat a fiúk a táncház előtt öntözték nagy hévvel. Később egy riport is készült az együttessel, amely június 23-án kedden jelent meg: „Győrújbaráton már csak a családi, baráti kapcsolatok miatt is több százan kötődnek a tánchoz. Komoly mérce, ha valaki az együtteshez kerülhet, ugyanakkor mindenki előtt nyitott a kapu„.
Májusban a IX. Dunántúli Középiskolás és Ifjúsági Néptánc Találkozón Kőszegen a Csobolyó Néptánc Együttest találta legjobbnak a zsűri. Az oklevelet Mlinár Pál adta át az együttesnek. Ez az első helyezés az ország legjobbjai közé emelte a csoportot. Ráadásul két saját koreográfiával arattak sikert a barátiak: Szalóki Géza: Lakócsai csizmaverő és Szalóki Géza - Putz Katalin:"A cipőmnek se sarka, se talpa". Volt is persze ünneplés idehaza.
Az ötödik nemzetközi fesztiválon júliusban igazi unikum volt a kínai együttes produkciója. Ugyanezen alkalommal nyílt kiállítás a csarnok aulájában Szük Ödönnek a Csobolyóról készült kitűnő felvételeiből. A kiállítás az addig eltelt három év legszebb legérdekesebb pillanataiból adott ízelítőt a nézőknek.
Augusztus végén Erdélybe indult a csoport. Elsőként Székelyszentistván falujában az ottani nőegylet várta az együttest. Az idős hölgyek szűnni nem akaró, fáradtságot nem ismerő gondoskodása örök emlék marad. Augusztus 20-a alkalmából ebben a faluban avatták az első Szent István szobrot Erdélyben. A nap másik fénypontja a Csobolyó fellépése volt. A gyerekek nagyon vártak már erre, mert az utolsóként a székelyföldi koreográfiát táncolhatták. (A táncanyagot feleségemmel együtt négy évvel azelőtt gyűjtöttük ugyanitt egy lakodalomban. Később ezt Barátin a gyerekek Veres Vili bácsitól és feleségétől idelátogatásuk alkalmával, közvetlenül is tanulhatták.) Ennek köszönhetően az izgalom nagy volt, a siker pedig leírhatatlan. Úgy látszik a hely szelleme elhatott a gyerekek szívéig.
A rendezvényen több erdélyi és magyar politikus is megjelent. A „nép" közé igazából csak Tőkés László vegyült, s beszélgetett mindenkivel, akivel csak tehette. A vele készült fotót büszkén őrizzük archívumunkban.
Aztán Gyergyóditró következett. Az előadások mellett sikerült megnézni a csíki medencét, a Gyilkos tót, a Szent Anna tót és a Békás szorost. A barátiak felléptek Holtmaroson is az ottani hagyományőrző együttesekkel. Később Mezőpanit már ismerősként köszöntötte a csoportot. Deák János és Júlia - az paniti együttes tagjai és patrónusai - már májusban Kőszegen a versenyen meghívott együttesként találkoztak a Csobolyóval.( A mi ismeretségünk ennél régebbi volt, mert Katival mi már jártunk ott az Aranymálinkóval.)
Sokan mondják még ma is, hogy ez volt az egyik legszebb turné. Az Ditróban kapott kis székely kapu az utazás emlékeként ma a táncházat díszíti.
Októberben egy kis japán táncos lányka érkezett barátira, Miki Yamamoto. A Rotary club cserediákjaként látogatott Magyarországra. A próbák alatt kitűnően megtanulta az üveges táncot, így aztán egy év múlva a búcsúzáskor - teljesítménye elismeréseként - egy öltözet ruhát kapott ajándékba az együttestől.

1999. Tavasszal a Kisfaludy Napok rendezvényén elindulva az együttes arany minősítést kapott. Ugyanígy arany minősítéssel jutalmazták a Horváth Viola - Kerék Anikó párost népdal kategóriában.
Májusban ismét megrendezték Kőszegen az ifjúsági néptánc fesztivált. Húsz együttesből hármat ismert el nívódíjjal a zsűri, ezek közül egyik ismét a Csobolyó volt.
Márciusban megint előválogató volt a szarvasi szólótánc fesztiválra. A komáromi selejtezőn ötvenhét versenyzőből mindössze öt jutott be a döntőbe, s ebből három baráti volt. Június elején Szarvason aztán a Papp László - Klauz Diána párosért, és Klauz Balázsért ( becenevén Szkiniért ) izgulhattak a barátiak a színvonalas versenyen. Szkini - folytatva a jó hagyományt - bokrétával tért haza. Balázs remek rábaközi dús táncát minden zsűritag külön kiemelte.
Mivel az együttes ázsiója a sikereknek köszönhetően folyamatosan nőtt, Budapestre a Tabáni Népzene Fesztiválra is meghívást kaptunk. Június 19-én a tizenhárom csoportot felvonultató rendezvény már az ország legjobb együtteseiből ált, de a három díj egyikét és egy kisebb pénzjutalmat így is sikerült elhoznia a csoportnak. Itt kell megemlíteni, hogy ezen a napon lett volna a friss bokrétás Szkini általános iskolai ballagása, Balázs viszont inkább a fellépést választotta. Kárpótlásul a buszon Pest felé az együttes egy komplett ballagást rendezett számára Himnusszal, beszédekkel, ajándékkal, ahogy illik.
A nemzetközi fesztivált immár hatodik alkalommal ünnepelhette a falu. Indiai és litván vendégek színesítették a műsort. Természetesen a hazaiak is felléptek az óvodásoktól a legnagyobbakig.
Július vége ismét Szardínián találta a csobolyót, immár második alkalommal. Az odafelé vezető úton az együttes tagjai megálltak Ravennában, és persze Rómát is megnézték. A nyolc órás hajóút Szardíniára mindenkinek nagy élmény volt. Tempió városa június 22 és 28 között rendezte immár a 19. nemzetközi fesztivált. Ezúttal azonban a Csobolyó a kapcsolódó rendezvények okán szinte a sziget egész északi felét bejárhatta, Nuorótól Olbián át Sassariig. A helyszínek egy része ugyan ismerős volt már, de a siker és az élmény ezt az utazást is a legszebb emlékek közé emelte. Volt olyan színpad, amelyet műsor közben erősítettek meg a magyar temperamentumhoz, táncokhoz nem szokott szervezők.
Az évet közös karácsonyi ünnepséggel zárta az együttes meghitt és családias légkörben.

 


Az új évezred

2000. Márciusban a Győri Tehetségekért Alapítvány versenyt írt ki a győri és Győr környéki fiatalok részére. A verseny díjazottjai között voltak az együttes tagjai közül Steszli Mária népdal, Klauz Balázs valamint a Papp László - Klauz Diána páros pedig néptánc kategóriában.
Májusban, Egerben immár ifjúsági szólótánc fesztiválon négyen mérethették meg magukat az országos versenyen. Szkini ismét remekelt, és egy különdíjjal gyarapíthatta a saját és az együttes gyűjteményét.
A nyár sűrű programokkal köszöntötte a Csobolyót. Június végén egy hosszú utazás után Portugáliában Figuera Da Foz városa fogadta a barátiakat. Az óceán parti üdülőhelyen egy remek fesztivált rendeztek, ahol egy, a rióihoz hasonló hangulatos karneválnak is részesei lehettek a Csobolyósok. A fellépések között volt idő ellátogatni Fatimába, megnézni a régi fővárost Coimbrát, és Leira csodaszép várát, valamint egy bikaviadalra is meghívást kapott az együttes.
Utolsó nap éjszaka a lányoknak szerenádot adott egy kitűnő mandolinos fiú énekegyüttes. Nem csoda hogy a búcsú könnyesre sikeredett. Itt tudták meg a gyerekek, hogy a kulturált viselkedésnek, a pontosságnak, a szálláson tartott rendnek köszönhették a meghívást a bikaviadalra.
Hazaérkezve nem volt idő a pihenésre. Szerencsére június 30-ára, a rendezésben rendszeresen részt vevő szülők már rutinosan előkészítettek mindent. Kezdődhetett hát a VII. Győrújbaráti Nemzetközi Néptánc Fesztivál, melyen ezúttal egy horvát és egy szenegáli csoportot láthatott a nézősereg.
Augusztusban a falunak francia, az együttesnek pedig erdélyi vendégei voltak. Ez alkalommal együtt ünnepelt Győrújbaráton Trianon két pólusa.
Ősszel Pannonhalmán a Magyar Televízió Főtér műsorában mutatkozhatott be az együttes. Ugyanekkor kezdődött el a jó kapcsolat Takács Zsolttal és Szilviával valamint iskolájukkal a Harmónia Művészeti Iskolával, és indult el az államilag támogatott művészetoktatás a Csobolyóban. A Harmóniától egy új, fiatal és lelkes oktatót is kaptunk, Jocha Balázs személyében.

2001. Tavasza. Ismét felkészülés a szólótánc verseny előválogatójára. Ezúttal Debrecenből sikerült a szarvasi döntőbe jutnia a Tullner Attila - Németh Rita párosnak. Szintén ekkor a fővárosi Széchényi Könyvtár stúdiójában oktatófilm készült a Rábaköz táncaiból Pintér Balázs, Király Genovéva és Klauz Balázs közreműködésével. A „Táncolj velünk" sorozatot Diószegi László szerkesztette. Húsvét után az évi rendes edzőtáborban táncolt reggeltől estig az együttes Veszprémvarsányban. Tóth Árpád és felesége évről évre biztosították a jó hangulatú felkészülés lehetőségét ebben a faluban. Ekkor érkezett az együtteshez Móricz Ackerman Berlinből, s a következő egy évben remekül elsajátította a szatmári táncok lépéseit.
A nyolcvanöt éves dr. Timaffy László nyár elején vehette át a „Magyar Örökség" díjat. Megtisztelő meghívást kapott az együttes erre az ünnepségre, ahol tánccal köszönthették a neves néprajzkutatót. Edit néni és Laci bácsi ezzel kapcsolatos köszönő levele az archívum egyik féltett kincse lett. Íme egy részlet a levélből: „Laci bácsinak a meghatódás mellett nagy élményt szereztek az ügyes táncos lábú fiatalok. Kívánunk további sikereket, lelkes fellépéseket! Egyben gratulálunk a gyönyörű eredményeikhez, amit megyénknek és nem utolsó sorban falujuknak szereznek! "
A VIII. Nemzetközi Néptánc Fesztiválon görög vendégeknek szólt a taps a csarnokban. Ebben az évben nem utazott külföldre a csoport. Spórolni kellett a jubileumi előadásra.
Ősszel Komáromban a szlovákiai oldalon rendezett „deákos" szólótánc versenyen, nemzetközi mezőnyben szerezett díjat a Papp László - Klauz Diána és a Tullner Attila - Németh Rita páros.
December harmadikán elérkezett a nagy nap. A 10. jubileum előadására már két héttel a műsor előtt nem lehetett jegyet szerezni. A nézőtér ismét zsúfolásig megtelt. A színpadra lépő Csuprocska óvodásai után Demcsák Ottó balett művész köszöntötte a nagyérdeműt. Juhászné Árpási Irma polgármester asszony megnyitóját követte a „Ládafia„ című első félidő, megadva az est fergeteges hangulatát. A második rész tallózás volt az elmúlt tíz év koreográfiáiból. A műsor végén a már nem aktív táncos Csobolyósok is színpadra léptek nagy sikert aratva. A köszöntők sorát Dr. Medgyasszay László országgyűlési képviselő kezdte, és Csasztvan András folytatta az Örökség Egyesület nevében.
A karácsonyt ismét együtt ünnepelte az együttes egy vetítéssel idézve fel a műsor hangulatát.

2002. Március 14-én az együttes megismételte a „Ládafia„ című műsorát a baráti sportcsarnokban. A nézőtéren egy gombostűt sem lehetett volna leejteni. Dr. Medgyasszay László a közgyűlés alelnökeként a megye ezüstérmét adta át az együttesnek az eddig végzett munka elismeréséül.
Április 20-án az előválogatóról a Papp László - Madarász Adrienn páros bejutott az Egri Ifjúsági Szólótáncverseny döntőjébe. Április végén országos ifjúsági seregszemle volt Pápán. A versenyről a zsűri ajánlásával a „Sej a szanyi" című koreográfiával a csoport bekerült a budapesti antológia következő évi műsorára. Így számolt be erről az akkori sajtó: „A profi táncosokból álló kissé keményen bíráló zsűri a három kiemelt együttes között említette a Csobolyót, mint a fesztivál egyik nagy meglepetését. Milyen érdekes, őket is a gyerekeknek a tánc iránti szeretete fogta meg elsősorban. "
Május elsején a fiúk ismét májusfát állítottak az arra érdemeseknek. Ezúttal a Revita TV is rögzítette az eseményt. A felvétel bekerült a Duna TV archívumába.
A IX. Nemzetközi Néptánc Fesztiválon lengyel és szerb vendégei voltak a falunak. Pihenő azonban nem volt, mert máris a spanyol Baszkföld, név szerint Portugalette hívta 35. fesztiváljára a Csobolyót. Nem véletlen hogy a baszkok nemzeti színei ugyanazok, mint a magyaroké. Hamarosan barátság alakult ki az együttesek között. A házigazdák elmondták, hogy az ETA - a hírhedt terrorszervezet -, már egyáltalán nem népszerű szülőföldjén. Az oktatástól a kultúráig jelentős autonómiát élvez itt a kisebbség. A fesztivál költségeit az együttes tagok és családjaik teremtették elő. A turné alatt a csoport ellátogatott Bilbaóba, de fellépett Barracaldóban és Trapagarában is.
Az együttes hamarosan viszonozhatta a vendéglátást itt a faluban. A baszkok hazatérőben a Debreceni Virágkarneválról megálltak egy vacsorára a Csobolyónál. Jó érzés volt viszontlátni őket.
Ősszel Budafokon a borok fesztiválján vett részt az együttes. Év végén Dávid Gyuláné Erika átadta helyét a vezetőség élén Varga Zoltánnak. Munkáját a búcsúzáskor fájó és hálás szívvel köszönte meg az együttes.

2003. Az év eleje az antológiával kezdődött. A nagyok a Pesti Magyar Színház színpadán szerepelhettek az ország legjobbjai között Szalóki Géza: „Sej a szanyi" koreográfiájával. Az érdeklődés 2002 karácsonya körül olyan nagy volt a műsor iránt, hogy január 26-án két előadást is kellett rendezni egymás után 15 és 18 órakor. Az ellátogató barátiak legnagyobb örömére az együttes még ezen a műsoron belül is kiemelkedően nagy tapsot kapott. „Egy ilyen fesztiválnak olyan jó a hangulata, amiből a tagokkal együtt jó ideig töltekezünk "
Március 15-ét a szlovákiai magyar településen Nemesócsán szerepléssel ünnepelte az együttes. A siker fantasztikus volt, az ottani közönség és a táncosok szíve piros-fehér-zöldbe öltözött ezen a délutánon. Nem csoda hát, hogy az együttes szinte úgy érezte magát, mintha itthon ünnepelne.
A húsvéti locsolás fényképezésekor Szük Ödön kamerája elé büszkén állhatott egy külön fotó erejéig Pammer Máté és Kovács Ágnes, valamint Tullner Attila és Németh Rita akik bejutottak a kétévenként rendezett szarvasi döntőbe, Attiláék immár másodszor. A dicsőség ez alkalommal mégis Máténak és Áginak jutott, akik különdíjasok lettek.
A X. Nemzetközi Néptánc Fesztivál hagyományosan jól sikerült. Ez alkalommal török és chilei táncosokat láthatott a közönség a hazaiak mellett. A csarnok aulájában az előző években megjelent újságcikkekből nyílt nagy sikerű kiállítás. A fesztivált szombaton egy családias légkörű, jó hangulatú bál követte a Sarokház vendéglőben, amit hagyományosan palotással nyitottak meg a nagyok. A jókedv hajnalig tartott.
Ezután egy rövid kirándulás következett az osztrák Villa-Vitára, ahol egy elegáns esten mutatkozhattak be a nagycsoport tagjai a jövő fiatal szlovák, osztrák és magyar üzletembereinek.
Időközben elkezdődött a táncház vizesblokkjának kialakítása melyet a Harmónia Művészeti Iskola szponzorált. A nagyfiúk aktívan részvettek a bontásban, és a törmelék elhordásában néhány lelkes szülő segítségével.
Október elején egy rövid szereplésre Svájcba a St. Gallen melletti Vill városába utazhatott az együttes. Decemberben a Harmónia fennállásának tizedik évfordulóját ünnepelte az iskola minden csoportja a BBMMK-ban.

2004. Az év a január 22-i „Kultúrával a nyugat kapujában" gálaműsorral kezdődött Kapuváron. Az április 12-i húsvéti locsoláson már két generáció öntözte lelkesen a lányokat és az anyukákat. A nagyok mellett az utánpótlás csoport ekkor kapcsolódott be a hagyomány ilyenfajta megőrzésébe.
Májusban az Országos Ifjúsági Néptánc Találkozón Pápán ismét sikeresek voltak a legnagyobbak. Bár a húsz év feletti „öreg" táncosok itt már nem szerepelhettek a csoportban, az együttes - két évvel ezelőtti sikerét megismételve - újra bekerült a budapesti antológiára. A zsűri ez alkalommal első helyen javasolta az ország legjobbjai közé a Csobolyót. A táncosok kétszeresen is megérdemelték a dicséretet, mert a verseny éppen az érettségi időszakára esett.
A kitűnő eredménnyel az utánpótlás csoport sem maradt adós. A márciusi területi előválogatóból bejutottak a kecskeméti országos döntőbe, ahol aztán május végén a fináléban a zsűri dicsérő oklevelét érdemelték ki. Ezzel ők a budapesti gyermek néptánc antológia résztvevői lettek. Egy kisebb falusi együttesből két generációnak sikerült beverekednie magát az ország legjobbjai közé, ez bizony komoly siker volt.
Július másodikán görög, lengyel, és szlovákiai magyar együttes színesítette a XI. Győrújbaráti Nemzetközi Néptánc Fesztivált. Hétfőn a Csobolyó utánpótlása a lengyelországi Kozieglowy városka vendégeként a „Z daleka i bliska" fesztiválon vett részt. A gyerekek egész idő alatt családoknál laktak. Egy igazi lengyel-magyar barátság vette ekkor kezdetét, amelynek egyik zászlóvivője később maga a polgármester, Jackowi Sleczce lett. A gyerekek hamar a közönség kedvenceivé váltak, a házigazdák pedig dicsérték a gyerekek fegyelmezettségét, kedvességét. (Volt, aki tréfásan azt mondta, hagyjuk ott még pár napig a csobolyósokat náluk, hogy a lengyel csemeték tanuljanak tőlük viselkedni. Persze ez túlzás volt, de mi azért örültünk neki.) A Czestochowai gálaműsoron a közönség állva tapsolt a baráti gyerekeknek. Az együttes a búcsúzáskor már érezte, a kapcsolatnak lesz még folytatása. Itt kell megemlíteni Bende Lídia tolmács nevét, akinek ezen a turnén szintén sokat köszönhetett a csoport.
Alig egy héttel később a „nagy Csobolyó" indulhatott Bosznia-Hercegovina fővárosába, Szarajevóba. A meghívás a baráti születésű Bagó György első osztályú titkárnak volt köszönhető, aki az ottani magyar nagykövetségen dolgozott. A háború még mindig látható nyomai, és a kísérők, Maja és Musztafa elbeszélése minderről, egy életre nyomott hagyott az együttes tagjaiban. Szerencsére a fesztivál nagyon jó volt, s e kettő kontrasztja adta meg az utazás rendkívüli hangulatát. Varga István nagykövet úr a rezidenciáján fogadta a barátiakat, és egy ezüst emlékéremmel köszönte meg a látogatást. A helyi sajtó a fesztivál minden eseményéről részletesen tudósított, még erről is. A város büszke volt arra, hogy vendégeket fogad. A közönséget a méhkeréki táncok késztették a legnagyobb tapsra. A mosztári híd újjáépítésének ünnepségén élő televíziós kapcsolat létesült a főváros és Mosztár közt. A CNN egy jó darabig mutatta a magyar zászlót lengető baráti fiatalokat a világnak. A másnapi búcsúzásnál ismét csak úgy érezte az együttes, talán lesz még folytatás.
Elkezdődtek a táncház külső felújítási munkálatai is. A vakolatot körben le kellett verni. A gyerekek és szülők ismét sokat dolgoztak, hogy később még szebb lehessen az épület.
Sárospatakon minősítő versenyen vettek részt a nagyok, immár a felnőtt mezőnyben. A szigorú zsűri sajnos négy ponttal kevesebbet adott (126 pont) mint kellett volna a kiváló minősítéshez (130 pont) tehát „jól minősült" az együttes, de a kitűnő teljesítményt még a konkurensek is elismerték.
A karácsony nagyon szép volt ebben az évben az együttesnél, sőt jó néhányan a Szilvesztert is együtt töltötték, telefonon köszöntve a lengyel és szarajevói barátokat.

2005. Január 30-án, Budapesten az Erkel színház színpadán szerepelt a „Derőce, avagy megdöglött a makk hetes" című koreográfia a gyermek néptánc antológián. Szerzői: Szalóki Géza és Putz Katalin. A győrújbaráti utánpótlás együttes a legnagyobb sikert aratta az első félidőben.
Áprilisban, a Budapest sportcsarnokban a nagyok léphettek fel mintegy tizenhatezer néző előtt a Táncház Találkozón megrendezett ifjúsági antológián. Ezúttal Patyi Zoltán koreográfiáját, a „Méhkeréki táncokat" mutathatták be a közönségnek.
Szarvasra három párnak is sikerült bejutnia a selejtezőkről, sajnos a fényesebb eredmény ezúttal elmaradt. Pedig a Pammer Máté - Maár Klaudia, a Szita Balázs - Eitler Ágnes, és a Szaló Roland - Kiss Viktória páros egyaránt remekül teljesített. Ennyi versenyző még soha nem került addig döntőbe a Csobolyótól.
Tavasszal változás történt az egyesület vezetésében. Az elnöki posztról leköszönő Varga Zoltánt Pammer Ernő váltotta fel. Varga Zoltán a kezdetektől jelentős szerepet töltött be a csoport életében, szerencsére segítségére továbbra is számíthatott az együttes.
Júniusban a takarítással, az épület csinosításával befejeződött a vizesblokk kialakítás és megújult a homlokzat is. A gyerekek és a szülők egy része ismét sokat dolgozott.
A XII. Nemzetközi Néptánc Fesztiválon egy örmény zenekar lépett fel, és Kozieglowy együttese volt a vendége a csoportnak és a falunak. A barátság folytatódott. Különösen szép volt a mise a lengyelek részvételével a nagybaráti templomban. Bausz András plébános úr örömmel köszöntötte mindkét együttest. A közös templomi éneklés még emlékezetesebbé tette ezt a szép vasárnap délelőttöt. A győri gálán az együttes mindkét csoportja remekelt a Széchényi téren. A baráti nézők boldogan tapsoltak a méhkerékinek és a derőcének az odasereglett 3-4000 nézővel együtt.
Július végén az utánpótlás csoport Olaszországba, Magnano Riviera városkába látogatott. Az ottani fesztivál rendezői elámultak a gyerekek tudását, felkészültségét és fegyelmezettségét látva. A vacsorák, a fellépések, az esti mulatságok igazi olaszos hangulatban teltek, kellemes emlékeket szerezve az ifjú táncosoknak. Az együttesnek sikerült ellátogatnia Udinébe és Chividale városába is egy rövid kirándulás erejéig.
Augusztus végén a nagyok utazhattak Lengyelországba, bár az utazó létszám eleinte nehezen ált össze. Zawiercie városa remek hangulattal, kitűnő körülmények között rendezte meg nemzetközi fesztiválját magyar, olasz, horvát, és hazai együttesek részvételével. A résztvevők közül a magyar csoport táncolhatta a leghosszabb műsort, és kapta a legnagyobb tapsot a gálán. Kozieglowy-ból egy egész küldöttség érkezett a fesztiválra, hogy újra láthassa és ünnepelhesse baráti barátait. Szerencsére azért egy koccintásra és egy ölelésre is jutott idő.
Szeptemberben új faluközpontot avatott Győrújbarát. A Csobolyó boldogan vette birtokba a nagyméretű színpadot. A műsor végén a közönség szűnni nem akaró ovációval köszönte meg a táncos produkciókat.
A karácsonyt ismét együtt ünnepelte az együttes, majd néhányan az újévet is együtt köszöntötték.

2006. január 20-án a magyar kultúra napján Szalóki Géza az együttes vezetője a Megyei Közgyűlés Kulturális Tagozatának díját vehette át.
Április 1-jén a táncház találkozón Budapesten a Nyugat-Dunántúli Régió mutatkozott be, köztük a Csobolyó utánpótlás csoportja. A jól szervezett műsoron örömmel szerepeltek a gyerekek, akiket a szülők is elkísértek erre az alkalomra.
Márciusban a győrújbaráti önkormányzat közművelődési megállapodást írt alá az együttessel, mely elismerte az együttes jó munkáját, és új alapokra helyezte a két fél együttműködését.
Húsvétkor a két idősebb generáció ugyan külön indult locsolni, de később néhány helyen már együtt öntözték a lányokat, sőt a hagyományt rögzítő Revita TV riporternőjét is. A májusfa állítás szokását szintén mindkét csoport ápolta ebben az évben.
Áprilisban a megyei fesztiválon mind a Csobolyó Cseppek, mind az utánpótlás csoport arany minősítést szerzett, s ezzel mindkettő bejutott az Országos Gyermeknéptánc Fesztivál dunántúli elődöntőjébe. A Sopronban rendezett gyermek néptáncosok szólótánc fesztiváljáról minden csobolyós a fehérvári elődöntőbe jutott. A Szalai Patrícia - Kiss Bianka, és a Lutherán Péter - Gombás Mónika párosok teljesítményét elismerés illeti, de innét már csak a Szita Balázs - Eitler Ágnes, a Süle Tamás - Kiss Viktória párosnak és Pammer Máténak sikerült továbbjutnia a döntőbe. A versenyt 2006 után az eddigi minden második évi alkalom helyett már csak háromévente rendezik, ezért az átállás miatt mind a 2005-ös, mind a 2006-os évben mód nyílt a megmérettetésre.
Pünkösdkor a nagyok és az utánpótlás csoport Grossweikersdorfban vendégszerepelt Ausztriában. A meghívás az együttest mindig is támogató Szöllősi Máriának és az Austropannonnak volt köszönhető. Július elsején egy jól sikerült bál színesítette az együttes életét, mellyel a táncház szépítésének egy újabb fejezetét ünnepelték együtt a szülők és gyerekek az új faluközpontban.
A XIII. nemzetközi fesztiválra Szarajevói vendégek érkeztek a faluba. Ezúttal már a táncházzal szembeni új színházterem adott otthont a műsornak. Másnap a falunapon az együttes vezetője Szalóki Géza a díszpolgári címet vehette át a polgármester asszonytól.
Augusztus elején egy rövid Zywiec-i turnéra indultak a középsősök Lengyelországba. A jól sikerült fesztiváli szereplés egyben már a kezdete volt a jubileumi műsorra való felkészülésnek.
Szeptember közepén mindkét gyermekcsoport tudása legjavát adva szerepelt a Szekszárdi Szüreti Napokon az országos döntőben. A hónap végi szarvasi 10. gyermek szólótánc fesztivál (mely egyben a művészeti iskolák második, minisztérium által kiírt tanulmányi versenye is volt) nem várt sikereket hozott. A döntőbe bekerült 130 gyermeket számláló mezőnyből kiemelkedve a Kiss Viktória - Süle Tamás párost a legnagyobb elismeréssel, pántlikával és bokrétával jutalmazta a zsűri. De különdíjat kapott Szita Balázs és Eitler Ágnes valamint Pammer Máté szólista is. A díjesőnek azonban itt még koránt sem volt vége, mert a sikeres felkészítésért a baráti oktatók Szalóki Géza, Putz Katalin, Jocha Balázs a minisztériumtól a legjobb felkészítő iskolának járó oklevelet kapták.
Az ősz vége a jubileumra való felkészülés jegyében folytatódott. November 13-án aztán ismét a zsúfolásig megtelt Győri Nemzeti Színházban tapsolhatott a közönség a „Vásárfia" összeállításnak és a díjazott koreográfiák színes csokrának. A műsort Bombitz Barbara és Juhászné Árpási Irma polgármester asszony nyitotta meg. A produkcióban részt vett a Baráti Dalkör Komjáti Erzsébet vezetésével és az általános iskola színjátszói Pintérné Király Erzsébet vezetésével. A műsor összefogta a falu kulturális életének kiemelkedő csoportjait.
A sikerre való tekintettel az előadást az együttes a faluközpont színpadán is megismételte még a hónap végén. Ezen a Csobolyó kedves vendégként köszönthette Varga István nagykövet urat, aki közelebbről is meg akarta ismerni a csapatot és falunkat.
December 9-én bállal és könyvbemutatóval ünnepelt az együttes, lezárva egy sikeres évet.

2007-ben Az év ismét antológiával kezdődött. Január 28-án Budapesten az Erkel színházban Putz Katalin - Jocha Balázs „Sibálás" című koreográfiájával mutatkozhattak be a Cseppek.
Áprilisban a falu csatlakozott a Media Wave rendezvény sorozatához, s a műsorban az együttes is jelentős szerepet kapott. Felvállaltuk ezzel a rendezvénnyel a tájház megőrzésének támogatását is. A húsvéti bál ebben az évben sem maradt el, akárcsak a májusfaállítás. Május elsején a „Tündérek és boszorkányok" című szuper produkcióban vett részt az együttes a győri vízi színpadon.
Május 18-án a Duatlon Világbajnokság nemzetközi megnyitóján szerepelt az együttes hatalmas sikerrel, majd másnap este a megyeháza előtt tartott szintén nagysikerű táncházat a Csobolyó. A meghívás Röck Samu tanár úrnak volt köszönhető.
Május 20-án a Győri Megyei minősítő fesztiválon a nagyok arany minősítést szereztek.
Június 23-án a Keszthelyi Regionális Fesztiválon mindkét a megyei fesztiválról bejutott csoportunk, a Cseppek és az Utánpótlás egyaránt kiemelt nívódíjat kapott. Ez idő alatt a nagyok a „Győri Táncbiennálé" keretében léptek fel Győrben Kiss János balett igazgató jóvoltából.
Július 5-én Barna Attila meghívására a Győri Modern Tánc EB megnyitóján táncolt az együttes, a győri sportcsarnokban. Július 7-én vendégek érkeztek Zywiecből. A Pilsko lengyel néptánc együttes a 14. nemzetközi fesztivál díszvendégeként igazi forró hangulatot teremtett a baráti közönségnek. Az időközben megalakult Jocha Balász és Szalókiné P. Kornélia vezette szülői tánccsoport - gyermekeik nagy megelégedésére és büszkeségére - szintén nagy sikert aratott. Az i-re a pontot a „Best of Csobolyó"-val a barátiak tették fel. A harmadik ismétlés után a közönség még hosszú percekig állva tapsolt a hazai csapatnak.
A vasárnapi közös misén a Pilsko énekét a plébános úr külön is megköszönte. A közös fotó a templomban ezúttal sem maradt el.
A viszontlátásra sem kellett sokat várni. Augusztus 8-án az utánpótlás csoport ismét Lengyelországban Ziwiecben vendégeskedett az ottani nemzetközi gyermek fesztiválon.
Augusztus végén a Bulgáriai Primorskoban vett részt a nagycsoport egy 13 országot felvonultató nagy nemzetközi fesztiválon. A tengerpart, Neszebár látványa és a fesztivál éjszakai fellépéseinek sikerei felejthetetlenné tették ezt az utat is. Sajnos a turné végén kényszerű búcsút vettünk Cseh Tamástól és zenekarától. Helyüket Lipits Viola és zenekara vette át szeptembertől.
Szeptember 28-án egy műsoros est erejéig bulgáriai vendégek érkeztek Győrújbarátra. A látogatás még a primorskói fesztiválon kötött barátságnak volt köszönhető.
Október 13-án a győri BBMMK színpadán a „Lengyel Napon" lépett fel az együttes. Ez volt az a fellépés ahol Szalóki Géza utoljára vezényelte a csapatot, mint együttes vezető. Helyét novembertől Putz Katalin vette át. Az évet a Csobolyó egy szép karácsonyi műsorral zárta a baráti színházteremben.
Decembertől Szalóki Géza felesége csoportjához csatlakozva oktatóként a legkisebbeknél dolgozott tovább az együttesben.

És most egy kis intermezzóként engedje meg a kedves olvasó, hogy a tizenhat év krónikájának utolsó eseményeit lejegyezve elbúcsúzhassak önöktől. Köszönöm mindazoknak, akik munkámat külsősként vagy szülőként segítették: Köszönettel tartozom kitűnő kollégáimnak Putz Katalinnak és Jocha Balázsnak, akik ettől fogva már egyedül, a teljes felelősség súlyával vezetik az együttest. Bognárné Katona Csillának akinek köszönhetően kezdtem el az oktatást 23 évvel ezelőtt, kedves kicsi és „öreg" táncosaimnak, és nem utolsó sorban feleségemnek.
A krónika további részleteit már Putz Katalin tollából olvashatják.

Tisztelettel: Szalóki Géza
-----------------------------------

A 2008-as év első jelentős eseménye februárban a budapesti Operett Színházban megrendezésre került Gyermek Néptáncantológia volt. Itt az előző évi teljesítményük alapján a Csobolyó Cseppek mutatkozhattak be Putz Katalin-Jocha Balázs: Palóc gyermeklakodalmas című koreográfiájával. Az Antológián az elmúlt évhez hasonló sikert arattak.
Márciusban a nagycsoport műsort adott Sopronban a Sopron Néptáncegyütessel a „Két együttes egy színpadon" rendezvénysorozat keretében, emellett közös műsort adott a Lippentő Táncegyüttessel Győr város nagyszabású, Március 15. ünnepére megrendezett néptánc gáláján. Ugyancsak márciusban a Csobolyó Utánpótlás csoport és a Csobolyó Cseppek szólistái a Sopronban megrendezett Regionális Szólótáncversenyen négy nagydíjat nyertek.
Március 14-én Szalókiné Pozsgai Kornélia „Győrújbarátért" kitüntetést kapott a falutól elismerve az együttes alapításától végzett munkáját.
Húsvét vasárnap megrendezésre került az együttes hagyományos Locsoló bálja, mely után a fiúk, férfiak közösen indultak locsolkodni, nehogy a Csobolyós lányok elhervadjanak. Áprilisban a Cseppek csoport olyan sikeresen szerepelt a Bartók Béla Megyei Művelődési Központban megrendezett Megyei Gyermek Néptáncfesztiválon, hogy továbbjutottak a Regionális Fesztiválra, Körmendre, onnan pedig a legjobb csoportokkal az Örökség Országos Fesztiváljára. Az országos fesztivált Debrecenben, a Virágkarneválhoz kapcsolódva rendezték meg, augusztus 19-20-án. Megtisztelő volt az ország legjobb gyermek tánccsoportjaival a karnevál nyitógáláján fellépni.
Ifjúsági korcsoportunk is szép sikereket könyvelhetett el: szólistái Székesfehérváron mérhették össze tudásukat a Dunántúl legjobb ifi szólistáival az Ifjúsági Szólótáncverseny előválogatóján. Legjobbjaink - Eitler Ágnes és Szita Balázs korcsoportjukban legfiatalabbként Egerbe jutottak tovább, a szólótáncverseny országos döntőjébe, ahol mindketten nagydíjat kaptak. Csoportos eredményekkel is büszkélkedhetett ifjúsági korcsoportunk. A Pápán megrendezett három napos Országos Ifjúsági Néptáncfesztiválról a legjobb csoportok között bejutott az Ifjúsági Néptáncantológiára.
A csoportos és szólista sikerek mellett ifjúsági kamara együttesünk is sikerrel debütált: májusban nívódíjat kapott a Sopronban megrendezett Művészeti Iskolák Országos Kamaratánc Versenyén.
Júniusban több száz néző előtt szerepelt a Csobolyó apraja-nagyja a 15. Jubileumi Nemzetközi Néptáncfesztiválon, ahol az ovisoktól a szülői csoportig mindenki színpadra lépett. Szicíliai és Észak-olaszországi vendégeink is jól érezték magukat, élményekkel gazdagon tértek haza Győrújbarátról.
Szeptemberben a győri Pálinkafesztiválon lépett fel a középső és a nagycsoport, majd együtt utaztak Győr-Moson-Sopron Megye kulturális küldöttségeként testvér megyénkbe, Maros megyébe, Marosvásárhelyre. A Maros művészegyüttes utánpótlás csoportja, a Napsugár Néptáncegyüttes látta vendégül a Csobolyós fiatalokat, akik négy felejthetetlen napot töltöttek Marosvásárhelyen és környékén. A testvérkapcsolat az erdélyi fiatalokkal napjainkig tart, hol a Csobolyós táncosok utaznak Erdélybe, hol az erdélyi fiatalok látogatnak el hozzánk, a Nemzetközi Néptáncfesztiválra.

Októberben a közepes és a nagycsoport tagjait érte a megtiszteltetés, hogy Budapesten, a Hagyományok Házában szűkebb hazánk, a Kisalföld táncaiból és hagyományaiból összeállított műsort mutathattak be a Sopron Táncegyüttessel és az Etalon Művészeti Iskola Kiscserók Táncegyüttesével közösen. Novemberben a moldvai, külsőrekecsini magyar iskola javára rendezett jótékonysági gálaműsoron léptek fel a Csobolyós csoportok, majd szólistáink a Tatán megrendezett Márton-napi Szólótáncversenyen arattak szép sikert: a harmadik korcsoportban első díjat, a második korcsoportban második díjat érdemeltek ki.
Decemberben az együttes férfitagjaiból alakult Győrújbaráti Táncos Legényczéh Legényavató bált rendezett, hagyományteremtő, hagyományápoló szándékkal, majd a Harmónia Művészeti Iskola 15 éves Jubileumi Gálaműsorán léptek fel csoportjaink, a legkisebbek pedig a győri Betlehemes találkozón mutatkoztak be szép sikerrel.

A 2009-es év első jelentős eseménye az előző évekhez hasonlóan a budapesti Operett Színházban februárban megrendezésre került Ifjúsági Néptáncantológia volt. Az előző év legsikeresebbnek ítélt, legmagasabb színvonalú csoportjai, szólistái közt mutatkozhatott be a Csobolyó Ifjúsági csoportja Szalóki Géza-Putz Katalin Jocha Balázs: Suttyóbál című koreográfiájával. Az ifjúsági csoporton kívül Eitler Ágnes-Szita Balázs szólistáinknak tapsolhattunk az Antológián.
Márciusban a Csobolyó Utánpótlás és Cseperedők csoport szólistái a Sopronban megrendezett Regionális Szólótáncversenyen nyolc nagydíjat nyertek, teljesítményükkel kiemelkedtek a régió - Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megye - szólistái közül. A Sopronban győztes szólisták közül három pár a szintén márciusban megrendezett Művészeti Iskolák Országos Tanulmányi Szólótánc Versenyének győri előválogatóján tovább jutott az országos döntőbe, melyet júniusban rendeztek meg Szarvason. A versenyen a legkisebb korcsoportban Török Cecília Borbála és Fehér Bíborka Fáni különdíjat kaptak, a nagyok közül Kiss Viktória és Csernyi Viktória Pántlikás táncos nagydíjat nyert, korcsoportjukban az országos 3. helyet szerezték meg. Eitler Ágnes és Szita Balázs párosunk szintén nagydíjas lett - Pántlikás és Bokrétás táncos címet kapott - korcsoportjukban az országos 1. helyet szerezték meg és megkapták a fesztivál nagydíját is. Mivel a versenyen a legtöbb díjat a Csobolyó táncosai kapták, a műhely megkapta a legjobb felkészítő iskola címet, Jocha Balázs és Putz Katalin pedig másodszor lettek az ország legjobb felkészítő pedagógusai. A felkészítésben -a gyerekek kérésére- Szalóki Géza még egyszer utoljára szintén segítette a táncosokat.
Ifjúsági csoportunk tovább ápolta kapcsolatát testvércsoportjával, a soproni Pendelyes Táncegyüttessel. Együtt utaztak Maros megyébe, Marosvásárhelyre, ahol a helyi Napsugár Néptáncegyüttes látta vendégül a Csobolyós fiatalokat, akik részt vehettek az Erdőcsinádon megrendezett, 30 csoportot bemutató Gyöngyösbokréta Fesztiválon.
Májusban a Csobolyó Cseperedők csoport sikeresen szerepelt a Kapuváron megrendezett Megyei Gyermek Néptánc Minősítő fesztiválon, arany minősítéssel jutottak tovább a Regionális Fesztiválra, onnan pedig a legjobb csoportokkal az Örökség Országos Fesztiváljára, Szekszárdra. Kapuváron mutatkoztak be először az új kiscsoport táncosai, ők ezüstminősítéssel jutottak tovább a Régiós Fesztiválra, melyen különdíjat kaptak. Oktatóik, Szalóki Géza és Szalókiné Pozsgai Kornélia pedagógiai díjban részesült.
Júniusban Szent Iván ünnepének alkalmából csatlakoztunk a Tűzugrás Fesztivál országos rendezvényéhez, először szerveztünk tűzugrást Győrújbaráton, melyen az együttes apraja-nagyja együtt táncolta körül és ugrotta át a Szent Iván napi tüzet. A Tűzugrás előtt Dr. Timaffy László néprajzkutató emlékének tisztelegve emléktáblát avatott az együttes a Táncház falán és átadásra kerültek az első Dr. Timaffy László emlékdijakat is.
Július elején több száz néző előtt szerepelt a Csobolyó apraja-nagyja a Nemzetközi Néptáncfesztiválon,. Határon túli magyar vendégeink is érkeztek Erdélyből, Felvidékről és a Vajdaságból.
Szeptemberben az országos rendezvényhez csatlakozva a győri Magyar Dal Napján lépett fel a középső és a nagycsoport, majd együtt utaztak Celldömölkre, a Szüreti Néptáncfesztiválra. A Csobolyó Cseperedők Szekszárdon képviselték az együttest, az Örökség Országos Néptáncfesztiválon, melyet a Szekszárdi Szüret rendezvénysorozatához kapcsolódva rendeztek meg, szeptember 18-19-én.
Novemberben a Körmenden megrendezett Regionális Néptáncfesztiválon a felnőtt és az ifjúsági csoport is a „Legjobb színpadi összhatásért„ díjat érdemelte ki, mely a legstílusosabban táncoló, legjobb koreográfiát előadó, legszebb színpadi öltözetű" csoportnak járt.
Decemberben a Csobolyó Cseppek és a Cseperedők a II. Győri Betlehemes találkozón mutatkoztak be szép sikerrel.
A versenyeken, fesztiválokon kívül az együttes részt vett a falu szinte valamennyi jeles rendezvényén: Majális, Óvodás Hagyományőrző Nap, Idősek Napja, Falunap, Rotary bál. Az együttes férfitagjaiból alakult Győrújbaráti Táncos Legényczéh Legényavató bálja először került ebben az évben megrendezésre. Örvendetes eseménye a 2009-es esztendőnek, hogy a legkisebb táncosokból álló, több mint 40 tagot számláló Cseppek csoport első fesztiválos bemutatkozásai remekül sikerültek. Ők vették át az eggyel idősebb csoporttól a Cseppek nevet, mert ebben az évben a kamaszodóknak a Cseperedő nevet adtuk.

A 2010-es év januárjában a budapesti Operett Színházban megrendezésre került Gyermek Néptáncantológián szólistáink mutatkozhattak be. A Csobolyóból Eitler Ágnes, Kiss Viktória, Csernyi Viktória és Szita Balázs szólistáknak sikerült előző évi versenyteljesítményük alapján bejutni az Antológiára.
Márciusban a Csobolyó Utánpótlás, Cseperedők és Aprók csoport szólistái a Sopronban megrendezett Regionális Szólótáncversenyen kilenc nagydíjat nyertek. Különösen örült az együttes a legkisebb Csobolyósok, a 7 éves lurkók két díjának.
Március 15-én Győr város nagy sikerű ünnepi műsorán vett részt a Csobolyó Néptáncegyüttes a Lippentő Táncegyüttessel együtt, a Csobolyós fiúk táncoltak a győrújbaráti megemlékezésen is.
Március 27-én Budapesten a Papp László Sportarénában megrendezett Országos Táncháztalálkozó Martin György Gálaműsorán lépett fel az együttes férfikara Jocha Balázs: Kanászmulatság című koreográfiájával. A gálán több tízezer néző tapsolt a Csobolyós fiúknak.
Áprilisban újfent megrendezte az egyesület a Hagyományos Húsvéti Locsolóbált, a bál előtt pedig a nemzetközi hírű Csík zenekar koncertjét élvezhette a győrújbaráti közönség. Április 10.-én a Megyei Gyermek Minősítő Fesztiválon Győrben lépett fel a Cseppek csoport, ahol arany minősítést értek el. A Cseperedők április 24-én, a Bartók Béla Megyei Művelődési Központban megrendezett Országos Néptánc Tanulmányi Verseny előválogatóján magas pontszámot értek el, és bejutottak az országos döntőbe, illetve az Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület által támogatott Országos Örökség Fesztiválra. Az ifjúsági korcsoport Pápán, az Országos Ifjúsági Néptáncfesztiválon vett részt április végén, ahonnan a legjobb csoportok - köztük a Csobolyós ifik is - az ország legjobb koreográfiáit, csoportjait bemutató Ifjúsági Néptáncantológiára jutottak be.
Májusban felnőtt együttesünk immár harmadik alkalommal utazott testvércsoportjával, a Sopron Táncegyüttessel Maros megyébe, Marosvásárhelyre. A helyi Napsugár Néptáncegyüttessel az elmúlt két évben remek kapcsolatot alakított ki a Csobolyó. Az egyesület vezetősége és a művészeti vezetők kiemelten kezelik a határon túli magyarokkal való kapcsolattartást, testvérkapcsolatok alakítását.
Május utolsó hétvégéjén került megrendezésre Kecskeméten az Országos Néptánc Tanulmányi Verseny döntője, melyen a Csobolyó Cseperedők csoport a legjobb gyerekcsoportoknak járó különdíjban részesült.
Júniusban bemutatkozott együttesünk Répcelakon, a Laki Kalinkó Néptáncfesztiválon az ifjúsági és felnőtt csoportokkal. A szintén júniusban megrendezett megyei Felnőtt és Ifjúsági Minősítő Fesztiválon felnőtt és ifjúsági csoportunkat is arany minősítéssel értékelte a szakmai zsűri. A Cseperedők Csoport pedig Tatán, az Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület által támogatott Országos Örökség Fesztiválon aratott nagy sikert. Szent Iván ünnepének alkalmából másodszor csatlakoztunk a Tűzugrás Fesztivál országos rendezvényéhez. Június 25-én több száz néző előtt szerepelt a Csobolyó a Nemzetközi Néptáncfesztiválon, ahol az ovisoktól a szülői csoportig mindenki színpadra lépett. Határon túli magyar vendégeink is érkeztek Erdélyből, Dicsőszentmártonból. A fesztiválon másodjára kerültek átadásra a Dr. Timaffy László emlékdíjak. Másnap Dr. Timaffy László néprajzkutató emlékének tisztelegve ünnepélyes keretek között koszorúztuk meg emléktábláját a Táncház falán. Sajnos ekkor ünnepelhetett utoljára velünk Dr. Timaffy László özvegye, Edit néni. Szintén ezen az ünnepség sorozaton tüntette ki a falu a „Győrújbarátért" megtisztelő címmel Putz Katalint.
Augusztus elején Lengyelországba, Szczirkbe utazott a nagycsoport, ahol egy CIOFF világfesztiválon vehetett részt. Ez a fesztivál Európa harmadik legnagyobb néptáncfesztiválja, melyen 20 lengyel és közel 50 külföldi csoport vett részt. Az utat a Szalóki házaspár baráti kapcsolatai tették lehetővé. A Csobolyó a magas színvonalú mezőnyben is kiemelkedő közönségsikert könyvelhetett el. Augusztus végén edzőtáboron vett részt az ifjúsági és a felnőtt korcsoport. Patyi Zoltán koreográfus vezetésével megkezdődött a 20 éves Jubileumi műsor összeállítása.
Szeptember 9-11-ig a Magyar Hagyományok Fesztiválján, Győrben lépett fel a csoport, a programhoz kapcsolódó Magyar Dal Napján pedig szólistáink táncoltak. Szeptember 16-án a Senior Öttusa Vb nyitóünnepségén vettek részt a Csobolyósok a megújult „Best of Csobolyó" című produkciójukkal.
Októberben ifjúsági korcsoportú szólistáink Somogyjádon versenyeztek az Országos Ifjúsági Szólótáncverseny előválogatóján, ahonnan minden induló szólistánknak sikerült továbbjutnia az országos döntőbe - ez a Csobolyón kívül egyetlen műhelynek sem sikerült. A döntőt november 19-20-án rendezték meg Egerben. Ifi szólistáink szép sikert értek el, nagydíjat kapott Szabó Renáta Alexandra, Eitler Ágnes és Szita Balázs.
Novemberben a Csobolyó Cseperedők első külföldi turnéjukon vettek részt. Erdélybe, Dicsőszentmártonba utaztak, a Kökényes Néptáncegyüttes fesztiváljára.
A nagycsoport november 14-én Budapesten, a Hagyományok Házában vett részt a Néptáncosok Országos Minősítő Fesztiválján, „Küllői közt a Szent Keréknek...."című, új műsorával. Az öt tagú szakmai zsűri a „Jól minősült együttes" címet adományozta a Csobolyónak - ez a második legjobb kategória a kiválóan minősült együttes után.
A hónap utolsó péntekjén immár hagyományosan megrendezésre került a Győrújbaráti Tánczos Legényczéh Legényavató Bálja.
Decemberben a Csobolyó Cseppek, a Cseperedők és a nagycsoport együtt lépett fel a III. Győri Betlehemes találkozó gálaműsorán. A Cseppek csoport a faluban több helyen is bemutatta a hagyományos Szigetközi betlehemest.

A 2011-es év is Antológiás fellépéssel kezdődött. Február 27-én kerül megrendezésre Budapesten, a Thália Színházban az Ifjúsági Néptáncantológia, melyen Dobsa Tamás: „Miskolci csárdást a felétől!" című koreográfiájával mutatkozott be az ifjúsági csoport, ifi szólistáink közül pedig Eitler Ágnes, Szabó Renáta Alexandra és Szita Balázs képviselte a Csobolyót.
Márciusban újból megmérettettek gyermekszólistáink Sopronban, a Regionális szólótáncversenyen, ahol a Cseperedők és a Cseppek csoport szólistái hét nagydíjat kaptak. Az Országos Szólótánc Verseny előválogatójáról négy szólistánk, Sütheő Áron, Majnik Zsófia, Unger Vivien Éva és Fehér Bíborka Fáni az Országos Gyermek Szólótáncverseny döntőjébe jutottak, melyet június elején rendezett meg Szarvason az Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület.
Márciusban került sor Mosonmagyaróváron a Megyei Minősítő Fesztiválra, ahol a Cseperedők csoport arany minősítést kapott, és továbbjutott a Regionális Fesztiválra, melyet május elején rendeztek Szombathelyen. A Régiós Fesztiválról az Örökség Országos Fesztiváljára jutott tovább a csoport, továbbá ismét Antológia jelöléssel büszkélkedhetnek a Cseperedők.
Május végén ifjúsági kamaracsoportunk Békéscsabán, az Országos Néptánc Tanulmányi Verseny országos döntőjén képviselte együttesünket.
Júniusban a Cseperedő csoport először indult ifjúsági korcsoportban a Balatonbogláron megrendezett Métafesztiválon. A június végi falunapon a Cseppek és a Cseperedők mellett osztrák táncos vendégeink is felléptek. Felnőtt csoportunk tagjai a Soproni Szent Iván Folkfeszt vendégeiként képviselték falujukat, Győrújbarátot.
Az év tavaszának jelentős eseménye, hogy elindult az „Élhető Faluközpont" projekthez kapcsolódva a Táncház felújítása. A munkálatok alatt a szakmai munka nem szünetelt, de a körülményeink a szokásosnál nehezebbek voltak az állandó épületünk nélkül. Szerencsére a falu vezetése egy emberként mögénk állt és nehézségek árán, de megoldotta az együttes csoportjainak elhelyezését. Táncházunk megszépült, új tetőt kapott, a belső felújításba az ablakcsere, villanyszerelés, hajópadló javítás, meszelés is belefért. A munkálatok nyár végéig elhúzódtak, ősztől egy megszépült, felújított Táncházba költözhettek vissza a Csobolyós csoportok.
A nyáron két edzőtáborban vettek részt a felnőtt és az ifjúsági csoport táncosai, a nyár a jubileumi műsorra való felkészülés jegyében telt.
Szeptember közepén a Csobolyó Cseperedők Szekszárdon képviselték az együttest, az Örökség Országos Néptáncfesztiválon, melyet a Szekszárdi Szüret rendezvénysorozatához kapcsolódva rendeztek meg, szeptember 16-17-én.
Ez az utolsó esemény mely a könyv megjelenése előtt a krónikába kerülhetett. A krónikának még itt koránt sincs vége, remélem sok szép oldallal bővül még a 25 éves kiadványig.
Putz Katalin

 

Csobolyó, Győrújbaráti Néptánc Együttes
H - 9081 Győrújbarát, Liszt Ferenc utca 18.
Telefon: 96 / 564 - 555 - Email: info@csobolyote.hu